tiistai 28. tammikuuta 2014

Lättyä itänaapurin malliin eli linnejä paistamassa

Talvella on mukavaa tehdä mieltä virkistävää sapuskaa. Vaikkakin varsinaiseen bliniviikkoon on vielä aikaa, alkoi tehdä kuukauden tauon (=joulun) jälkeen mieli jotain, jonka kanssa nauttia syntymättömiä kalanpoikasia. Blinit ovat venäläisen keittiön yksi monista helmistä. Voissa tiristetyt lätyt nautitaan perinteisesti smetanan, sipulisilpun ja kaviaarin tai tässä tapauksessa, mädin kera.
Muutaman viikon ajatusta muhiteltuamme tuli ajankohtaiseksi kokeilla blinien paistamista, kun ohje sattui pompsahtamaan esiin jo kertaalleen mainitusta, mielenkiintoisia leivonnaisia ja muita karjalais-venäläisruokia sisältävästä opuksesta Karjalainen keittiö.
 


Blinit

5 dl maitoa
25 g hiivaa
200 g kermaviiliä
1,5 dl tattarijauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1 tl suolaa
35 g voisulaa
Lämmitä maito reiluhkosti kädenlämpöiseksi, murenna hiiva ja sekoita kunnes se on liuennut.
Lisää kermaviili (maito siksi reilusti kädenlämpöistä, että meillä oli kermaviili jääkaappikylmää)
Sekoita jauhot keskenään ja vatkaa hiivamaitoon, anna käydä huoneenlämmössä ainakin kolme tuntia.

Erottele valkuaiset keltuaisista, ja vatkaa ne vaahdoksi.
Lisää käyneeseen taikinaan keltuaiset, suola ja voisula sekä vaahdotetut valkuaiset.
Paista pannulla voissa miedolla lämmöllä paksuhkoja lettuja.


Taikinanteko hyvissä ajoin maksoi vaivan ja kuohkeat blinit veivät kielen mennessään.
Seuraavaan päivään ylijääneet blinit eivät pahemmin kärsineet kylmäsäilytyksestä vaan maistuivat uunissa lämmitettyinäkin. Kyytipojaksi olutta, jäävettä ja laadukasta vodkaa.

1 kommentti:

  1. Mitä votkaa kirjoittavat suosittelevat? Käykö esimerksiksi beluga, russkij standart tai kotimaisista finlandia?

    VastaaPoista