tiistai 21. tammikuuta 2014
Rieskan vääntöä
Iski tuoreen leivän himo, eivätkä perinteiset sämpylät tällä kertaa innostaneet. Lisäksi pastorin täytyi kokeilla jotain uutta reseptiä mahdollisesti tulevaa varten. Joululahjaksi saadusta "Karjalainen keittiö"- nimisestä opuksesta löytyikin oikein sopivanoloinen resepti, jota tässä hyväksi käytimme.
Kirjasta ehkä lisää tulevissa päivityksissä, mutta tässä tämä, ns. joutsenolaisen rieskan ohje.
0,5 l piimää
50 g hiivaa
1 tl suolaa
5 dl ohrajauhoja
3 dl vehnäjauhoja
(1 tl sokeria)
Lämmitä neste reilusti kädenlämpöiseksi, sekoita joukkoon hiiva, suola, sokeri ja ohrajauhot. Sokeria ei reseptissä mainittu, vaan tämä oli oma lisäys aiempien kokemusten perusteella.
Anna juuren "käydä" lämpimässä liinan alla tunnin verran, sekoita joukkoon vehnäjauhot ja kohota taas tunti. Meidän tapauksessa lämmin tarkoitti miedosti eli alle 50 c asteista uunia.
Kohotusten jälkeen, siirrä taikina isoon astiaan, jossa reilusti jauhoja, "höpsyttele", siis heiluttele taikinaa astiassa. Siitä pitäisi muotoutua leipä. Kädellä voit hieman avittaa taikinaa muotoonsa siirrettyäsi sen uunipellille. Kohota vielä hetki, kuumenna uuni 225 asteiseksi, pistele haarukalla muutamia reikiä. Paista noin puoli tuntia. Syö mieluiten lämpimänä.
Ohjeessa ei ollut mainintaa leipien määrästä, mutta teimme kaksi pienehköä rieskaa, joka tuntui sopivalta. Ensi kerralla ehkä sitten yksi iso tällä ohjeella?
Leivät katosivat kappale kerrallaan. Hyvä, tosin aikaa vievä ohje.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti