maanantai 13. tammikuuta 2014

Välimerellinen burgeri


Tai oikeammin pitaleipä



















Saimme inspiraation aikaisemmin kyläpaikassa syömistämme kreikkalaisista hampurilaisista. Ajankohdan vuoksi reseptiä jouduttiin muokkaamaan suurilta osin, koska kaupasta ei löytynyt esimerkiksi lampaanjauhelihaa saati tuoretta minttua.

Sämpylän tilalle tehtiin pitaleipiä vanhalla turvallisella ohjeella, joka tosin sai mukaansa tahinitahnan jämät. Sisäänsä leipä sai rucolaa, punasipulia, tomaattia, fetaa, jauhelihapihvin, sitruunapestoa sekä tsatsikia.

Tsatsiki

1  kurkku
n. 200 g turkkilaista jogurttia
1 valkosipulin kynsi
suolaa, pippuria

Halkaise kurkku keskeltä kahteen osaan, halkaise puolikkaat vielä kertaalleen.
Poista siemenet veitsellä.
Kuutioi kurkku pieniksi nopiksi.
Kuori ja hienonna valkosipuli, sekoita jogurtin ja kurkkuhakkeluksen kanssa.
Pippuria ja suolaa maun mukaan.

Tämän voi valmistaa etukäteen, maku oikeastaan vain paranee jääkaappisäilytyksessä.
Yleensä olemme raastaneet kurkun tsatsikia varten, mutta tämä versio huomattiin myös toimivaksi.
Maussa ei sinänsä ole eroa, mutta tämän kastikkeen rakenne tuntui mukavammalta suussa, kun oli jotain pureskeltavaakin.

 

Pitaleivät

3 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
7-8 dl vehnäjauhoja
2-3 rkl neitsytoliiviöljyä
ripaus suolaa ja sokeria
(1-2 rkl tahinia)

Toimi kuten normaalin hiivataikinan kanssa, veden tulisi olla reilusti kädenlämpöistä(kuivahiiva) tai kädenlämpöistä (tuorehiiva). Tuorehiiva murennetaan veteen ja lisätään ripaus sokeria sekä suolaa. Kuivahiiva tulisi sotkea jauhoihin, vaikka joskus olenkin sen lisännyt suoraan veteen ja saanut silti onnistuneen hiivataikinan.
Lisää jauhoja vähän kerrallaan, saat tasaisemman taikinan. Alusta huolellisesti, että saat hyvän sitkon, öljyä lisätään aivan lopussa. Hyvän maun lisäksi öljy auttaa taikinaa irtoamaan kulhon reunoilta.

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Kohota kertaalleen huolellisesti, leivo pyöreitä (piirakkapulikka on tässä lyömätön apuväline) leipiä jauhotetulla alustalla. Ohjeesta tulee 8 isoa tai 12 pienempää pitaleipää. Pitaleivän pintaan saa jäädä hieman jauhoa, mielestäni se suojaa leipää kuumassa uunissa palamiselta. Älä anna leipien nousta toiseen kertaan, vaan siirrä ne kuumaan uuniin paistumaan. Kun leipiin on noussut nk. tasku ja ne ovat pinnalta hieman ruskeita, ovat leivät kypsiä. Tämä vie aikaa noin 5-8 minuuttia uunista riippuen. Peitä leivät liinalla, tarjoa mahdollisimman lämpimänä.

Jauhelihapihvit

400 g naudan jauhelihaa
100 g sipulia
1 tl rosmariinia
1 tl minttua
pippuria, suolaa
hieman öljyä muotoiluun

Kuori ja hienonna sipulit, freesaa voissa rosmariinin ja mintun kanssa. Jäähdyttele.
Koska tässä mureketaikinassa ei käytetä sidosaineita, kannattaa jauhelihaa vaivata hetki kulhossa mausteiden kanssa.
Jos käytät ns. paistijauhelihaa, voi olla tarpeen lisätä öljyä myös massan joukkoon.
Sipulien jäähdyttyä lisää ne taikinan joukkoon, kun massa on tasaista ts. olet rikkonut rakennetta tarpeeksi, muotoile öljytyin käsin reilun kokoisia pihvejä. Tästä ohjeesta saat 4 pihviä.
Paista kuumalla pannulla noin 2 minuuttia puolelta. Pihvi saa jäädä sisältä hieman pinkiksi, koska se sisältää vain naudanlihaa.

Aktiivista valmistusaikaa tämän aterian valmistamiseen ei paljoa vaadita, joten se sopi hyvin viikonlopun iltavuoron jälkeiseksi sapuskaksi. Mureketaikinan kun voi hyvin tehdä etukäteen ja paistaa juuri ennen ruokailua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti