tiistai 14. tammikuuta 2014

Ylikypsä patapaisti sianniskasta

Virheellisesti kasslerina (linkki vie Jaakko Raholan ylläpitämälle mainiolle ruokasanastot.net -sivustolle) myyty sianniska on meidän taloudessa hyvinkin arvossaan, vaikkei tuota onneksi vielä lähikauppiaamme ole huomannut.
Sianniskasta kun valmistaa herkullisia lihavartaita, kokonaisia uunipaisteja juuresten kera tai vaikka pihvejä avotulella paistettuna. Puhumattakaan juuri nyt joka puolella kovasti huudossa olevasta revitystä porsaanlihasta, jota syödään sämpylän ja kaalisalaatin kera. Tällä kertaa saimme villin ajatuksen ja yhdistimme perinteisen karjalaisen ruoanvalmistusmenetelmän, uunissa hauduttamisen, tähän herkulliseen raaka-aineeseen sekä puuvartisiin yrtteihin, tällä kertaa timjamiin ja rosmariiniin.
Asiaan.

Tarvitset;
- 1,5 kg sianniskaa, lapaa tai etuselkää, oikeastaan mikä tahansa pitkää kypsytystä vaativa ruhonosa kelpaa
-  1 rkl suolaa, maun mukaan pippuria, valkosipulia, timjamia, rosmariinia
- Öljyä ruskistamiseen

Nosta liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ja hiero pintaan mausteita. Ruskista paistinpannulla tai padassa. Kun liha on kauttaaltaan paahdettu, lisätään pataan 0,5 litraa vettä, hiukan ruokosokeria ja muita haluttuja mausteita. Mielestäni sianliha kaipaa hieman makeutta. Nosta liemi kiehuvaksi liedellä, maista. Keskinkertaisesti maustettu liemi = keskinkertaisen makuinen ruoka. Liemen makuja ei mielestäni voi liiaksi korostaa.
Kun liemi on kuumaa ja liha ruskistettu, on aika nostaa Putte uuniin. 125 astetta on sopiva lämpö jo kypsymään alkaneelle lihalle. Kun porsas suorastaan hajoaa käsiin, noin 4-5 tunnin kuluttua, on ruoka valmista. Tässä vaiheessa voi vielä lisätä suolaa, jos tuntuu tarpeelliselta. Lihamittaria ei tässä lajissa tarvita, ja perinteiseen karjalaiseen tapaan liha on mureata ja suussasulavaa. Joku saattaisi jopa repiä tätä haarukoilla.



Sika liemessä ennen uunia
 

Lopuksi liemen voi halutessaan siilata ja suurustaa kastikkeeksi, meillä lihat yleensä vain kastetaan liemeen ja syödään sellaisenaan.
Lisänä salaattia, hyvää leipää ja vaikkapa paistettuja kasviksia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti